Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, faaliyetlerini 2022 başından itibaren sürdürmektedir. Toplumun temel ihtiyacı olan gıdanın güncel veriler ışığında ele alınması, sektör faaliyetlerinin çok yönlü değerlendirilmesi, iyileştirilmesi, olası ya da mevcut sorunlarının tespit edilip çözüm önerileriyle yetkili mercilere sunulması ve takibi temel hedeflerimizdendir. Düzenlediğimiz toplantı, fuar, yurt içi-yurt dışı gezileri ve benzeri etkinliklerle üyelerimiz arasında sosyal ve ticari bağı güçlendirmek sektör kurulumuzun misyonu içerisindedir." Tarım, Hayvancılık ve Gıda Sanayi ülkemiz ekonomisi için olduğu kadar, sosyal yaşantı için de önemli bir faaliyet konusudur. Tarım sektörleri arasında hayvancılık katma değer yaratma imkânı en fazla olan üretim modelidir. Hayvancılık et, süt ve diğer hayvansal ürünler sanayii dışında doğrudan hayvancılığa dayalı ilaç, yem ve ekipman sanayi kolları ile istihdam alanları da yaratarak ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Hayvancılık işletmelerinde genel olarak giderin %70‘i kadarını yem giderleri oluşturmaktadır. Hayvancılığın gelişmiş ülkelerde kaba yem ihtiyacının %80’i çayır ve meralardan elde edilirken ülkemizde bu oran %40 civarındadır. Son yıllarda sığır varlığının gelişmesi endüstriyel et tüketiminin artmasıyla orantılı olup genç nüfusun koyun etine olan talebinin azalması küçükbaş üretiminin yavaşlamasına sebep olmuştur. Toplam hayvan varlığımız olan 16 milyon büyükbaş ve 54 milyon küçükbaş ile yıllık 1 milyon ton kırmızı et ve 20 milyon ton süt üretimi yapılmaktadır. Tüketim noktasında %10-15 oranda fazla üretilen süt miktarına karşın %20 eksik kırmızı et arzımız oluşmaktadır. İhtiyaca göre fazla üretimi yapılan süt, işlemden geçirilerek süt tozu halinde ihraç ediliyorken; %20 civarında kırmızı et açığımız ise ithal metotlar ile temin edilmektedir.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM SEKTÖR KURULU
ENERJİ VE ÇEVRE SEKTÖR KURULU
FİNANSAL HİZMETLER, DANIŞMANLIK VE EĞİTİM SEKTÖR KURULU
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR KURULU
HİZMETLER SEKTÖR KURULU
İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖR KURULU
KİMYA, METAL VE MADEN SEKTÖR KURULU
LOJİSTİK SEKTÖR KURULU
MAKİNE SEKTÖR KURULU
MOBİLYA VE DAYANIKLI TÜKETİM SEKTÖR KURULU
OTOMOTİV VE ULAŞIM ARAÇLARI SEKTÖR KURULU
SAĞLIK SEKTÖR KURULU
SAVUNMA SANAYİ SEKTÖR KURULU
TEKSTİL, DERİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖR KURULU
TURİZM SEKTÖR KURULU
BASIM, YAYIN VE MEDYA SEKTÖR KURULU
/
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Cemal Özen, 1986 yılında ticaret hayatına başlayarak, beyaz eşya, hazır giyim, marketçilik, gıda toptancılığı gibi farklı alanlarda ticaret yaptı. Türkiye’de organize perakendenin gelişimi ile birlikte 1996 yılında kardeşleriyle birlikte İstanbul’da “ONUR” markasıyla ilk gıda perakende mağazasını açtı.
Sektörün gelişmesi için önemli çalışmalar gerçekleştiren Özen, 2006 yılında İstanbul Perakendeciler Derneği'nin kuruluşuna katkı sağlayarak, derneğin Kurucu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Aynı zamanda Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun kurulmasında katkı sağladı.
Grubun sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek için annelerinin adına kurdukları Ayşe Hatun Özen Vakfı’nın (AHEV) mütevelli heyeti üyesidir.
Cemal Özen; Onur Market, Onursal Tarım, Onurca, Özen Gayrimenkul, İnaş Yapı ve Filoport şirketlerini Özen Grup çatısı altında toplamıştır.
Bulunduğu bölgelerde sağladığı istihdam, katma değer ve kaliteli hizmet anlayışı ile yatırımlarına devam eden Cemal Özen hâlen Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
MÜSİAD 27. Olağan Genel Kurulu'nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçilen Özen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı görevine getirilmiştir.